Zadnjo majsko soboto je gostitelj srečanja, Društvo vojnih invalidov za Koroško, poskrbel za prijetno in domače vzdušje v Družbenem domu Prevalje, ki je bil, kot so povedali domačini, vedno središče dogajanja za vse generacije.

Prisotne je uvodoma pozdravil predsednik koroškega društva vojnih invalidov Bojan Černjak, ki se je gostom zahvalil za prisotnost, ki ga vojni invalidi dojemajo kot izraz spoštovanja in hvaležnosti.

S srečanjem je ZDVIS obeležila 105 letnico konca prve svetovne vojne na Slovenskem in zavarovanja severnih meja s strani Generala Maistra, 80. obletnico ustanovitve Slovenskih vojnih partizanskih bolnišnic Franja in Pavla, 80 letnico Kočevskega zbora odposlancev slovenskega naroda, 55. obletnico ustanovitve slovenske Teritorialne obrambe, 15. obletnico delovanja Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije in 100. obletnico rojstva Karla Destovnika Kajuha.

Župan Občine Prevalje dr. Matija Tasič je izrazil zadovoljstvo, da so se vojni invalidi in njihovi prijatelji zbrali v Prevaljah.

Slavnostni govornik v. d. direktorja Uprave RS za vojaško dediščino mag. Matjaž Ravbar je uvodoma spomnil na skrb za vojne invalide in njihov položaj v družbi v preteklosti ter tudi na pravno zaščito vojnih invalidov in organiziranost vojnih invalidov v interesna združenja.


S svojo udeležbo so praznik vojnih invalidov počastili predstavniki invalidskih, veteranskih in domoljubnih organizacij iz Slovenije in Italije.

Tudi tokrat ni manjkal veličasten mimohod praporov zveze in društev vojnih invalidov, ki dajejo srečanju pridih svečanosti in nas opominjajo na vrednote miru, svobode in sloge brez vojne.

Kulturni program, ki ga je odlično povezoval domačin Jurij Berložnik, so s pestrim in raznolikim nastopom obogatili Ditka Čepin na kitari, ki jo je spremljal oče na klaviaturah, pevka Vera Traffela ter standa up komik Gašper Bergant, ki je poskrbel za sproščeno vzdušje. Posebej ganljivi sta bili Ditkina interpretacija Kajuhove Naše pesmi in Verine pesmi Koroško srce. Po kulturnem programu je igral narodno zabavni ansambel S.O.S. in z razigrano glasbo napolnil plesišče. Udeleženci so si lahko ogledali tudi razstavo ročnih del skupine Nagelj Društva vojnih invalidov Zasavje. Tudi za hrano in pijačo je bilo dobro poskrbljeno.